Sunday, May 13, 2007

Wina specjalne


Poza standardowymi winami istnieją również wina, które można wyróżnić ze względu na coś wyjątkowego.


Wina musujące
Pierwszym jakie powstało i najbardziej znanym winem musującym jest pochodzący z Francji szampan (Champagne). Fermentacja w butelce powoduje wzrost ciśnienia wewnątrz do 5-6 atmosfer! Ale również inne kraje produkują wina z dwutlenkiem węgla: Hiszpania – wino Cava, Włochy – spumanti, Niemcy i Austria – wina Sekt.


Sherry
Jest to klasyczny aperitif produkowany w Hiszpanii z białych winogron i wzmocniony destylatem winnym. W związku z dodaniem destylatu sherry ma około 16vol.% a jego słodkie odmiany nawet 18vol.% alkoholu. Ma ono głęboki ciemnoczerwono-brązowy kolor i słodkawo-korzenny smak.


Porto
Jest to słodkie portugalskie wino czerwone z dodatkiem destylatu winnego, przez co zawiera do 18-20vol.% alkoholu. Jest to w niektórych swoich odmianach bardzo szlachetny trunek (niektóre mogą starzeć się w butelce ponad 100 lat). Kolor może zawieraćsięw całej gamie między ciemnym czerwonym i głębokim brązem.


Wina słodkie
Produkowane w większości z białych winogron, o intensywnym słodkim smaku (nie mylić z tanimi, lekko słodkimi winami). Wytwarzane sąz podsuszonych winogron zawierających niewiele soku, często zaatakowanych szlachetną pleśnią. Najsłynniejsze są węgierskie Tokaje czy niemieckie i austriackie Trockenbeerenausleise.

Tuesday, May 1, 2007

Rodzaje win


Wina białe.

Jak wskazuje nazwa wytwarzane są z białych winogron. Stanowią prawie połowę wytwarzanych na swiecie win. Są zazwyczaj bardziej że, kwaskowe i mają mniejszą zawartosć alkoholu w porównaniu z winami czerwonymi. Najbardziej znane szczepy to Chardonnay, Riesling czy Sauvignon. Wina białe podaje się w niskiej temperaturze i można je przechowywać w lodówce. Zazwyczaj jest w jasnej, przejrzystej butelce.


Wina różowe (rose).

Uzyskuje się je z czerwonych wingron oddzielając juz po kilku godzinach moszcz i zawierające barwniki skórki od siebie (dlatego do moszczu przechodzi niewielka ilosć barwnika). Jeżeli chodzi o typ, wina te zaliczane są do win białych (sic!).




Wina czerwone.

Wytwarzane są zawsze z czerwonych winogron. Większosć z nich jest cięższa od białych win (większa zawartosć garbników i alkoholu). Często zawierają również wtórne aromaty przypraw. Najbardziej znane szczepy to : Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Wina czerwone podaje się w wyższej temperaturze, grzechem jest wkładanie ich do lodówki. Zazwyczaj jest w ciemnozielonej, nieprzejrzystej butelce.










 
Google
Twoja wyszukiwarka