Wednesday, January 28, 2009

zdrowotne aspekty picia wina

Starożytne łacińskie przysłowie brzmi: „In vino veritas, in aqua sanitas” co można przetłumaczyć jako: W winie prawda, lecz w wodzie zdrowie. Ostatnimi czasy jednak dowiedziono, że również „In vino sanitas”, o co chodzi, czy upijanie się winem jest zdrowe?

W latach 90 odkryto tzw. „francuski paradoks” – niższy odsetek chorób krążenia (miażdżycy, zawałów) pomimo „niezdrowego” trybu życia, w związku ze spożywaniem czerwonego wina. Jest to związane z zawartymi w winie polifenolami, związkami o charakterze przeciwutleniaczy, warto zaznaczyć, iż związki te zawarte są również w białym winie, jest ich jednak tam 10-krotnie mniej. Im bardziej wytrawne czerwone wino (zawierające więcej garbników) tym lepsze dla profilaktyki chorób krążenia.
Nie należy tego jednak rozumieć, w sposób: im więcej tym lepiej, ponieważ zawarty w winie alkohol szkodliwie wpływa na wątrobę, żołądek i układ nerwowy. Właściwa ilość to 1-3 kieliszków wina dziennie (w zależności od płci i masy ciała).
Wino nie jest jedynym czynnikiem zmniejszającym ryzyko chorób układu krążenia, ważna jest również uboga w tłuszcze nasycone i cholesterol dieta, regularny wysiłek fizyczny, niepalenie, relaksacja etc. Na zdrowie! (zdjęcie pobrane z wikipedia.org)
 
Google
Twoja wyszukiwarka