Tuesday, May 1, 2007

Rodzaje win


Wina białe.

Jak wskazuje nazwa wytwarzane są z białych winogron. Stanowią prawie połowę wytwarzanych na swiecie win. Są zazwyczaj bardziej że, kwaskowe i mają mniejszą zawartosć alkoholu w porównaniu z winami czerwonymi. Najbardziej znane szczepy to Chardonnay, Riesling czy Sauvignon. Wina białe podaje się w niskiej temperaturze i można je przechowywać w lodówce. Zazwyczaj jest w jasnej, przejrzystej butelce.


Wina różowe (rose).

Uzyskuje się je z czerwonych wingron oddzielając juz po kilku godzinach moszcz i zawierające barwniki skórki od siebie (dlatego do moszczu przechodzi niewielka ilosć barwnika). Jeżeli chodzi o typ, wina te zaliczane są do win białych (sic!).




Wina czerwone.

Wytwarzane są zawsze z czerwonych winogron. Większosć z nich jest cięższa od białych win (większa zawartosć garbników i alkoholu). Często zawierają również wtórne aromaty przypraw. Najbardziej znane szczepy to : Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Wina czerwone podaje się w wyższej temperaturze, grzechem jest wkładanie ich do lodówki. Zazwyczaj jest w ciemnozielonej, nieprzejrzystej butelce.










5 comments:

Anonymous said...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that
automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
Feel free to surf my web site ; football kit

Uniwersalne Metody Babci Aurelii said...

Witam.
Zastanawiam się nad powstaniem wina różowego(rosé). Według babcinej wiedzy wino różowe uzyskuje się poprzez zmieszanie wina czerwonego i białego.
Teraz przyjmuje się wersje opisaną przez Pana. Ciekaw jestem która wersja jest lepsza.

Anna Grzelak said...

Jeżeli chodzi o wino, to warto jest przed jego degustacją wybrać odpowiedni kieliszek. W domu zawsze trzymam pod ręką dwa komplety kieliszków, które swego czasu zakupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow. Jednych używam do podawania wina białego, a drugich do czerwonego. Wino białe nie potrzebuje np. dużego kontaktu z powietrzem i dlatego serwuje się je w mniejszych kieliszkach. Czerwone natomiast wręcz przeciwnie. Do jego podania używa się kieliszków z większą czaszą w kształcie kwiatu tulipana.

Wojciech Roszkowski said...

Ciekawy artykuł. Pozdrawiam

Karolina Zarębska said...

Fajnie to wszystko zostało tu opisane.

 
Google
Twoja wyszukiwarka